sheet-top.gif

KONSTNÄRLIG LEDARE

StMaa_100930_CT7640.jpgMusikdagarnas Konstnärlige ledare sedan 2001 är Staffan Mårtensson, soloklarinettist i Kungliga Hovkapellet. Läs mer om honom på www.staffanmartensson.com.

Här är hans förord till årets program:

 

   Östergötlands Musikdagar 2011 inleds med en hyllning till Jussi Björling. Östgöta Blåsarsymfoniker och Hovsångare Karl-Magnus Fredriksson visar att den mänskliga rösten och den mänskliga andningen kan få oss att vibrera in i själen. En tidlös manifestation av det oändliga uttrycksregister naturen har gett oss. Som pennan övervinner svärdet och samtalet besegrar dogmen står den levande musiken för en stillsam men oövervinnlig kraft som är nödvändig att stå upp för. Keep it soft!

   För artonde året i rad är du välkommen att njuta av kammarmusik, jazz, sång, barnkonserter i östgötska konsertsalar, konstmuseer, kyrkor och slott. Några av vårt lands största scenpersonligheter gästar oss: Staffan Scheja, Semmy Stalhammer, Peter Getz, Katarina Leoson, Markus Leoson, Steffo Törnquist. Från Prag kommer en högklassig stråkkvartett, Vlach-kvartetten.

   Av årets artister har flera ett östgötskt förflutet, och vi har också ett antal unga östgötar på programmet. Östgötamusikens ensembler och Östgöta Kammarkör står för flera kreativa programidéer, och vi säger välkommen tillbaka till Musikdagarnas grundare, Otto Freudenthal som ger en pianoafton i Bjärka-Säby.

   Linköpings Kammarmusikfestival är ett koncentrat av Musikdagarna och ingår på ett naturligt sätt i Stadsfesten. Vi presenterar i år två konserter i Crusellhallen. Det är ju särskilt roligt eftersom Föreningen Musik i Linköping på många sätt förknippas med Crusell.

   Jag vill återta traditionen med en Årets tonsättare. I år heter han Johan Ullén. Kom och hör hans musik och hans pianospel! Det är inte ofta man får möta en ung komponerande musiker med ett så självklart och tillgängligt tonspråk.

   Jag ser fram mot att träffa alla musikälskare, ni som tror på samspel och kommunikation, uttryck och upplevelser.

Välkomna!