sheet-top-772.png

KONSTNÄRLIG LEDARE

StMaa_100930_CT7640.jpgMusikdagarnas Konstnärlige ledare sedan 2001 är Staffan Mårtensson, soloklarinettist i Kungliga Hovkapellet. Läs mer om honom på www.staffanmartensson.com.

Här är hans förord till årets program:

 

  Östergötlands Musikdagar/Linköpings Kammarmusikfestival 2012 öppnar med en välkänd jazzröst på Linköpings slotts inre borggård. En konsert med Rigmor Gustavsson lämnar ingen oberörd. Jag hoppas att detta skall gälla för alla årets konserter. Om du lämnar en av våra konserter och känner att du fått någonting nytt och oväntat och att du fått en stund av musikalisk njutning – då är jag nöjd.

  Du är välkommen att höra världspianisten Peter Jablonski, LUX-kvartetten – en högklassig stråkkvartett från Wien, den svenske jazzlegenden Jan Allan, Östgötamusikens ensembler och andra östgötamusiker, väletablerade eller i början av sin bana.

  Det är roligt att få bjuda in pianisten Bengt Forsberg, en känd profil för kammarmusikälskare. Han har världen som sitt arbetsfält och har en alldeles speciell förmåga att nosa upp sällan spelad repertoar. Vi hälsar också Musikdagarnas grundare Otto Freudenthal välkommen tillbaka till en pianomatiné i Bjärka-Säby. Återigen har vi nöjet att samarbeta med Kinda och Vadstena, och i Norrköping presenterar vi sex konserter i skilda lokaler och med varierat program: fiollöftet Sofi Sunnerstam inleder i samspel med Mats Jansson, en framstående östgötsk pianist. Dessutom blir det jazz med Jan Allan på Crescendo, soppkonsert på Konstmuseet, pianoafton med Peter Jablonski och harpklanger på Löfstad.

  Barn i alla åldrar är välkomna på alla våra konserter, men vi har alltid haft speciella barnkonserter i Musikdagarna. Så även i år, i Linköping och Norrköping.

  När så veckan går mot sitt slut bjuder vi in till en hyllning av Tomas Tranströmer, vars ord är ren musik. Jag ser fram mot en avslutningskonsert med Stina Ekblads uttrycksfulla poesitolkningar och musik i samklang med dem.

Välkommen!

Staffan Mårtensson

sheet-top-772.png