Östergötlands Musikdagar

…har utvecklats till att bli det största sommarevenemanget för klassisk musik i Östergötland, vid sidan av Vadstena-Akademien.

Sedan 2001 är Staffan Mårtensson konstnärlig ledare. Han är till vardags soloklarinettist i Kungliga Hovkapellet på Operan.

Linköpings och Norrköpings kommuner och Region Östergötland bidrar starkt till Musikdagarna som blivit mer och mer exponerade nationellt och internationellt.

Musikdagarna grundades av pianisten/kompositören/dirigenten Otto Freudenthal 1994. Under åren har Musikdagarna vidgat begreppet kammarmusik; här framförs förutom den klassiska repertoaren barockmusik, nutida konstmusik, jazz, folkmusik, etnisk musik, blues, körsång, kyrkomusik… Många framstående skådespelare, dansare och föredragshållare har medverkat i konserterna. Sveriges Radio P2 har regelbundet funnits på plats för att spela in konserter för senare sändning.

Målet är att varje konsert ska vara en regisserad stund av kommunikation. Som publik ska man känna sig delaktig och upplyft när den lämnar konserten.

Spelplatserna är spridda över länet: Linköping, Norrköping, Kinda, Vadstena, Åtvidaberg – i slott, kyrkor, konstmuseer, konserthus, församlingshem, industrilokaler.

Musikdagarna arrangeras av Föreningen Musik i Linköping MIL och studieförbundet Sensus. Föreningen MIL är en samling musikentusiaster som verkat för musiken i Linköping sedan 1970-talet. De arbetar ideellt före och under festivalveckan med planering och som funktionärer.

Länets professionella ensembler är viktiga samarbetsparter – Norrköpings Symfoniorkester och Östgötamusiken med sina ensembler Östgöta Blåsarsymfoniker, Crusellkvintetten, Östgöta Brasskvintett och Östgötabandet.

Musikdagarna stöds av bidrag från Linköpings Kommun, Region Östergötland, Norrköpings kommun, Kinda kommun, Kulturrådet, Helge Ax:son Johnssons stiftelse samt från privata företag. Biljettförsäljningen är mycket viktig och utgör ca 45 % av de samlade intäkterna.


Östergötlands Musikdagar är sedan 2015 en av utvalda medlemmar i EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, en EU-stödd organisation för utbyte och utveckling mellan europeiska musikfestivaler.